2017. október 25.

Hogyan válasszunk telket építkezéshez

A házépítés sok esetben a telekválasztással kezdődik. Az anyagi beruházáson kívül ez azért nagyon nehéz döntés, mert a telek adottságain később már nemigen tudunk változtatni.

Előzetesen kell elgondolkodnunk azon, hogy városban, az agglomerációban, vagy falun vásárolnánk-e telket, mennyire szeretnénk intimitást azzal, hogy külsőbb területre költözünk, ezzel vállalva az esetleges közlekedés megnövekedett költségét.
A felépített házunk értéke, eladhatósága a település központjától való távolság arányával csökkenhet.

A kiválasztott település esetében tájékozódjunk annak költségvetéséről, lényeges szempont, hogy mennyire eladósodott a hely, található-e iskola, óvoda a környéken, milyen a közlekedése.

Fontos kérdés, hogy mekkora legyen a telek szélessége, mélysége, alapterülete.
Célszerű már előzetesen egyeztetni az építészünkkel, az elvárásainknak, céljainknak megfelelő telek meghatározásában már ekkor is segíthet, olyan információk megosztásával, amire nem is gondolunk.

Előfordulhat például, hogy a kiszemelt földdarab annyira keskeny, hogy a felépített ház mellé már nem tudunk beállni kocsival, egy garázs kialakítása teljesen reménytelen. Természetesen ez nem abszolút kizáró ok, de mindenképp át kell gondolni, hogy így is megfelel-e az igényeinknek.

Gazdaságosság szempontjából fontos az új telek tájolása, illetve a telken lévő növényzet milyensége. Több fokot spórolhatunk a fűtésen a megfelelő tájolású telekkel. Egy újépítésű könnyűszerkezetes ház például már eleve alacsony energiaigényű, de ha a nagyobb üvegfelületeket déli tájolásúra tudjuk terveztetni tovább csökkenhet a fűtésszámlánk

A potenciális telkek esetében meg kell vizsgálnunk, hogy milyen épületeket találunk a környezetében, a lakótömbben, azok emeletesek-e, vagy földszintesek. Nagy eséllyel nekünk is hasonlóban kell gondolkodni.

Előzetesen tájékozódhatunk az illetékes hivatalban arról is, hogy milyen szabályok vonatkoznak a telek beépíthetőségére. Mekkora távolságot szükséges tartanunk az utcától, mekkora lehet az előkert, vagy a hátsókert.

Alaposan vizsgáljuk meg a környezetet abból a szempontból is, hogy milyen a telekhez vezető út burkolata, nagyfeszültségű vezeték van-e a telek felett, esetleg van-e repülőtér, felszállópálya, vagy vasúti átkelőhely a környéken. Befolyásolja-e az elkövetkező építkezésünket, hogy védett, műemléki körzetben van a telek?

Ha állatot szeretnénk tartani, annak is utána kell járnunk, hogy van-e erre lehetőség.

Természetes dolog, hogy megnézzük találhatóak-e közművek (villany, vezetékes víz, csatorna, gáz) a telken, vagy az utcában, ugyanakkor, ha valaki alternatív lehetőségben gondolkodik, akár meg is kötheti a kezét az, hogy kötelezően rá kell csatlakozni ezekre a közművekre.

Ha kiválasztottuk a sok lehetőségből a számunkra legkedvezőbbeket, menjünk ki mindenképpen megnézni személyesen is, tartsunk terepszemlét a helyszínen. Sok olyan dologgal találkozhatunk, mely a térképen nem látszik, pl. a telek lejtése, a talajviszonyok.
Előfordulhat például, hogy a kiválasztott terület annyira lejtős, hogy az építkezésnél az alapozás költsége többszöröse lesz a tervezettnek.
Járjuk be gyalog a körzetet, a környező utcákat és ezt tegyük meg különböző napszakokban, időpontokban is. Ha elmentünk megnézni hétvégén, menjünk el hétköznap, napközben is. Térképezzük fel a szomszédos telkeket, szomszédokat.

Könnyebben dönthetünk a választásunkat illetően, ha olyan telket veszünk, aminek a környezetében már kész házak találhatóak, mint a kiparcellázott telkekre elképzelni, hogy hova is eshetnek majd a házak.

Arra is van lehetőségünk, hogy kikérjük a tulajdoni lapot, amely a valódi tulajdonosokról, a telek pontos nagyságáról és a bejegyzett terhekről is informál bennünket.

ajánlat

Kérje személyre szóló ajánlatunkat:

15 + 7 =

1. Típusházak nagy választéka

Hatalmas típusház kínálatunkból választva, egyszerűen megtalálhatja álmai otthonát és közben a tervezés költsége is csökkenthető.

4. Szerkezetkész kivitelezés

Amennyiben maga szeretné befejezni, vannak burkoló, gépész, villanyszerelő, festő ismerősei? Cégünk szerkezet-, vagy akár fűtéskész állapotig is vállalja a kivitelezést.

2. Egyedi tervezés

Teljesen egyedi elképzelései vannak? Tervező csapatunk megvalósítja álmait!

5. Kulcsrakész kivitelezés

Minden gondot leveszünk a válláról. Az építés mellett a teljes adminisztrációt, beszerzést, iparági egyeztetéseket és ellenőrzést is elvégezzük. Önnek csak beköltöznie kell.

3. Speciális belsőépítészeti megoldások

Kompromisszummentes otthonra vágyik? Belsőépítész partnereinkkel nemcsak az építészeti, de a komplett lakóterét is megtervezzük.

6. Ügyfélpartner szolgáltatás

Bevonná az építésbe ismerőseit, saját forrásból szerezné be az építőanyagot. Ügyfélpartner szolgáltatásunk keretén belül azt a folyamatot bízza ránk, amellyel nem szeretne foglalkozni. Ez sose látott rugalmasságot hoz az építkezésbe kivitelező és megrendelő között.

minőségi fa szerkezet

Professzionális belsőépítészeti megoldások

lerövidült építési idő

Kisebb költségek, kevesebb munkaerővel

Kisebb költségek, kevesebb munkaerővel

minőségi fa szerkezet

Könnyűszerkezetes ház

Iroda

1203 Budapest,
Ady Endre utca 68-70 A LPH. 5/8

Telefonszám

+36 (30) 636 9771

Nyitvatartás

24/ 7 / 365

Iratkozz fel a hirlevelünkre:

Céges adatok

TETŐT MINDENKINEK-HÁZ KFT.
Cégjegyzékszám: 01-09-325949

Adószám: 26357223-2-43

NÜJ: 167173106