2017. október 24.

Fűtési megoldások házépítésnél

Egy új ház leggazdaságosabb fűtési rendszerének kiválasztása bizony nem könnyű feladat, mindegyik fajta rendszernek van előnye, hátránya, így a kérdésben mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát.

Érdemes felkészülnünk, hogy az épületgépészeti tervek elfogadásakor legyen egy jó alapunk a döntés meghozatalához.

Ha újonnan vásárolunk telket, már a kiválasztásakor és a ház tervezésekor sokat tehetünk annak érdekében, hogy minél energiatakarékosabb otthonunk legyen. Egy déli fekvésű telekkel, vagy a nagy ablakfelületek déli tájolásával is csökkenthetjük a fűtési számlánkat.

Megfelelő építőanyag kiválasztásával, jó hőszigeteléssel és természetesen a korszerű fűtésrendszer kiválasztásával pedig még többet tehetünk az energiafelhasználás gazdaságosságát illetően.

Építkezésnél rendkívül fontos, hogy a ház jó szigeteléssel legyen ellátva, mert egy rosszul kivitelezett építkezés teljesen tönkreteheti az új ház megszületése miatt érzett örömünket.

Fontos mérőszám a falak hőátbocsátási tényezője, jele U [W/m2K], mely jól mutatja hogy egy adott falszerkezet mennyire képes bent tartani a drágán előállított meleget. Természetesen fordítva is igaz, vagyis nyáron is jobb egy kis hőátbocsátási tényezőjű falszerkezet, mert a külső rekkenő hőség is nehezebben, lassabban jut a lakótérbe. Összehasonlításként néhány adat:

Gazdaságosság szempontjából fontos az új telek tájolása, illetve a telken lévő növényzet milyensége. Több fokot spórolhatunk a fűtésen a megfelelő tájolású telekkel. Egy újépítésű könnyűszerkezetes ház például már eleve alacsony energiaigényű, de ha a nagyobb üvegfelületeket déli tájolásúra tudjuk terveztetni tovább csökkenhet a fűtésszámlánk

A potenciális telkek esetében meg kell vizsgálnunk, hogy milyen épületeket találunk a környezetében, a lakótömbben, azok emeletesek-e, vagy földszintesek. Nagy eséllyel nekünk is hasonlóban kell gondolkodni.

Előzetesen tájékozódhatunk az illetékes hivatalban arról is, hogy milyen szabályok vonatkoznak a telek beépíthetőségére. Mekkora távolságot szükséges tartanunk az utcától, mekkora lehet az előkert, vagy a hátsókert.

Alaposan vizsgáljuk meg a környezetet abból a szempontból is, hogy milyen a telekhez vezető út burkolata, nagyfeszültségű vezeték van-e a telek felett, esetleg van-e repülőtér, felszállópálya, vagy vasúti átkelőhely a környéken. Befolyásolja-e az elkövetkező építkezésünket, hogy védett, műemléki körzetben van a telek?

Ha állatot szeretnénk tartani, annak is utána kell járnunk, hogy van-e erre lehetőség.

Természetes dolog, hogy megnézzük találhatóak-e közművek (villany, vezetékes víz, csatorna, gáz) a telken, vagy az utcában, ugyanakkor, ha valaki alternatív lehetőségben gondolkodik, akár meg is kötheti a kezét az, hogy kötelezően rá kell csatlakozni ezekre a közművekre.

Jól látható, egy korszerű könnyűszerkezetes ház igen jó energiahatékonysággal rendelkezik, amiben nagy szerepe van a falakban megtalálható szigetelésnek és a külső hőszigetelő rendszernek is.

A használt fűtőanyag tekintetében lehet szilárd fűtőanyag, folyékony szénhidrogén, villamos energia és gáz.

A szilárd fűtőanyagok közül a szén napjainkban már kevésbé népszerű. A fa viszont ma is kedvelt, egyrészt megújuló energiaforrás, másrészt az ára is aránylag kedvező, bár az utóbbi évek tapasztalata alapján ez a fűtőanyag is egyre drágább.

Hazánkban talán még mindig a gáz a leggyakoribb fűtőanyag, bár az ára folyamatosan nő, nem megújuló energiaforrás, így ennek megfelelően a készletek csökkenésével további áremelkedésre számíthatunk. Ugyan ez ma még nehezen megmondható, mert sok minden változhat a világban. Az utóbbi években érezhetően csökkent a kereslet iránta, ami az árak csökkenéséhez vezet/vezethet.
Ha a gáz mellett döntünk, fontos tudni, hogy az építésre kiszemelt telken elérhető-e, vagy bevezethető-e elfogadható költségek mellett.

Az elemzések azt mutatják, hogy az elektromos áram ára a jövőben jelentősen csökkenhet hála az új technológiáknak, melyek a nap, szél, vagy vízenergia átalakítására születtek. Érdemes lehet tehát elgondolkodni egy teljesen elektromos fűtési rendszer kialakításában is, már csak azért is mert a házi napkollektoros megoldások ára is folyamatosan csökken.

További megtakarítást eredményezhet a szobatermosztát (hőmérséklet-szabályozó) alkalmazása. Gazdaságos megoldás lehet, mert a napi életvitelnek megfelelően üzemeltethetjük vele a fűtési rendszert. A helységek hőmérsékletét annak megfelelően szabályozzuk, hogy milyen funkcióra használjuk, ha nem tartózkodunk hosszú ideig ott, nem szükséges és felesleges pénzkidobás is a túlfűtése a térnek.

A legtöbb családi házban központi fűtéssel találkozunk, hiszen korszerű és kényelmes, ugyanakkor sokszor használt mód a padló-, a fal- vagy a szegélyfűtés.

Viszonylag kis költségigényű megoldás a konvektoros rendszer kiépítése. A gázkonvektorral a pillanatnyilag használt helységeket tudjuk felfűteni, ezért jól lehet vele spórolni. A rendszer kiépítése épületgépész tervei alapján történik így célszerű a számításai alapján kiválasztani a megfelelő konvektorokat.

Hidegburkolatú, nagy alapterületű, vagy nagy belmagasságú és sok üvegfelülettel kialakított helységek esetén célszerű padló- vagy falfűtést választani. A kazánban termelt hőt a padlózaton, a mennyezeten, vagy a falon át sugárzással adják le a réz- vagy műanyag csövek. Egyenletes, kellemes hőérzetet nyújt.
Hátrányaként emlegetik, hogy a padló közelében nagyobb koncentrációjú port tartalmazó légréteg alakulhat ki.

Ha poráramlás-mentes megoldást keresünk, választhatjuk a szegélyfűtést is, melynek során az oldalfalak alján, a padló szintjén vezetik a fűtéscsöveket, ezzel a falakat felmelegítve. Ez a rendszer energiatakarékos is, a falak felfűtésével már 2-3 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten is kellemes érzetet kelt.

Ha igazán környezetbarát rendszert szeretnénk választani meleg víz előállítására vagy fűtés-kiegészítésre, gondolkodjunk el a napkollektoros megoldáson. Az optimális működést a mikroprocesszoros vezérlésű szabályozó felügyeli. A rendszerek másik legfontosabb részeleme a melegvíz-tároló, amely a kollektorra érkező energiát a felhasználásig tárolja.

ajánlat

Kérje személyre szóló ajánlatunkat:

9 + 9 =

1. Típusházak nagy választéka

Hatalmas típusház kínálatunkból választva, egyszerűen megtalálhatja álmai otthonát és közben a tervezés költsége is csökkenthető.

4. Szerkezetkész kivitelezés

Amennyiben maga szeretné befejezni, vannak burkoló, gépész, villanyszerelő, festő ismerősei? Cégünk szerkezet-, vagy akár fűtéskész állapotig is vállalja a kivitelezést.

2. Egyedi tervezés

Teljesen egyedi elképzelései vannak? Tervező csapatunk megvalósítja álmait!

5. Kulcsrakész kivitelezés

Minden gondot leveszünk a válláról. Az építés mellett a teljes adminisztrációt, beszerzést, iparági egyeztetéseket és ellenőrzést is elvégezzük. Önnek csak beköltöznie kell.

3. Speciális belsőépítészeti megoldások

Kompromisszummentes otthonra vágyik? Belsőépítész partnereinkkel nemcsak az építészeti, de a komplett lakóterét is megtervezzük.

6. Ügyfélpartner szolgáltatás

Bevonná az építésbe ismerőseit, saját forrásból szerezné be az építőanyagot. Ügyfélpartner szolgáltatásunk keretén belül azt a folyamatot bízza ránk, amellyel nem szeretne foglalkozni. Ez sose látott rugalmasságot hoz az építkezésbe kivitelező és megrendelő között.

minőségi fa szerkezet

Professzionális belsőépítészeti megoldások

lerövidült építési idő

Kisebb költségek, kevesebb munkaerővel

Kisebb költségek, kevesebb munkaerővel

minőségi fa szerkezet

Könnyűszerkezetes ház

Iroda

1203 Budapest,
Ady Endre utca 68-70 A LPH. 5/8

Telefonszám

+36 (30) 636 9771

Nyitvatartás

24/ 7 / 365

Iratkozz fel a hirlevelünkre:

Céges adatok

TETŐT MINDENKINEK-HÁZ KFT.
Cégjegyzékszám: 01-09-325949

Adószám: 26357223-2-43

NÜJ: 167173106